H2B Visa – pracovní víza do USA

H2B Visa – pracovní víza do USA

Víza H2B jsou často využívána americkými společnostmi pro oprávnění zahraničních pracovníků k získání časově omezené či sezonní práce, pokud nemohou najít žádné pracovníky na území Spojených států.

Tato víza jsou nabízena americkou vládou, ale pouze za předpokladu, že je zaměstnavatelem prokázáno, že nabízená práce je pouze na určitou časovou dobu a že nijak nepostihne americké pracovníky ve prospěch pracovníků zahraničních. Dále musí zaměstnavatel vysvětlit důvod hledání tohoto pracovníka: např. sezónně náročná práce, náhlá pracovní neschopnost zaměstnance apod. H2B Visa je jedním z mála víz určených pro nekvalifikované zahraniční pracovníky. Je především určeno pro ty, kteří nemají možnost přicestovat do Spojených států kvůli regulacím víza NAFTA a i přesto chtějí získat pracovní zkušenost ve Spojených státech. S H2B Visa se pojí určité požadavky na žadatele.

Zaprvé musíte získat oficiální nabídku na částečný pracovní úvazek od amerického zaměstnavatele pro práci, která nevyžaduje kvalifikaci. S touto pozvánkou jakožto dokladem můžete požádat o neimigrační vízovou žádost. Dále je vyžadován schválený žádací formulář H2B Visa a od mužů s věkem 16-45 let je vyžadován i formulář DS-157. Dále se mohou objevit i poplatky za vyřízení.

Kromě těchto oficiálních dokumentů musí žadatel prokázat své vazby na domovskou zemi, aby se americké úřady přesvědčili o možnosti žadatelova volného návratu do jeho země po vykonání práce v USA. Toto slouží také jako důkaz žadatelovy ochoty vrátit se zpět do své rodné země po vykonání dané práce.

Po splnění výše zmíněných podmínek je zajištěno získání víza H2B. Toto vízum nicméně negarantuje majiteli vstup do Spojených států. Imigrační úředníci mají právo zamítnout vstup, pokud nejsou spokojeni s příslušnými dokumenty. Imigrační úředník také určuje dobu, po kterou se majitel víza smí zdržovat ve Spojených státech. H2B Visa se většinou pojí s kratším časovým úsekem, nejdelší zaznamenaný je jeden rok. Pokud je Vaše žádost o vízum H2B zamítnuta, existuje určitý časový úsek na přezkoumání. V případě zamítnutí první žádosti má žadatel možnost sepsat druhou 6 měsíců před nastoupením do pracovního výkonu. Pokud je žadatel ženatý/vdaná, i jeho protějšek bude muset zažádat o H2B Visa a děti do 21 let získají vízum H-4. Rodina žadatele má právo zůstat v USA po dobu platnosti jejích víz. Díky časovému omezení platnosti víza H2B má majitel právo požádat o změnu imigračního statutu při pobytu ve Spojených státech. Jeho americký zaměstnanec má v tomto případě povinnost mu pomoci v žádosti o právo na permanentní pobyt ve Spojených státech.

Líbil se Vám tento článek?

  • Zaregistrujte se do NAO Visa VIP Klubu a získejte pravidelné novinky ze světa imigrační politiky a svých vízových možností. Získejte Ebook jak žít a pracovat v USA ZDARMA.
  • Nechte nám odpověď s případnými otázkami, které máte nebo se podělte o své zkušenosti.
  • Objednejte si první konzultaci s námi zdarma! Klikněte sem a objednejte si konzultaci ještě dnes.

Vaše,

By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>