Vliv imigrační reformy (Immigration Reform) na podnikatele a investory začínající byznys v USA

Vliv imigrační reformy (Immigration Reform) na podnikatele a investory začínající byznys v USA

Skupina osmi senátorů minulý týden zveřejnila hlavní návrh týkající se propracované imigrační reformy (bezpečnost na hranicích, ekonomické příležitosti, a část týkající se modernizace imigrace). Návrh získal podstatnou mediální pozornost díky svým provizím na ilegální imigranty a pracovníky s nízkou úrovní kvalifikace, ale téměř žádnou pozornost ohledně provizí pro vysoce kvalifikované pracovníky, držitele titulů a podnikatele.  Níže získáte informace důležité pro podnikatele a držitele diplomů z magisterského studia, které jsou shrnutím celkového více než 1 000-stránkového reformního návrhu.

Vízum vs. Zelená Karta

Vízum je formálně rozděleno jako imigrační a ne-imigrační. Nicméně obecně jsou ne-imigrační víza nazývána jednoduše jako „vízum“ nebo „pracovní vizum“ (např. H-1B) a imigrační víza jako „Zelená karta“. Níže je tento trend také využíván.

Je možné vstoupit do USA na vízum a to následně změnit na Zelenou kartu (nejtypičtější scénář) nebo vstoupit přímo na Zelenou kartu.

Visa

Jednou z nejdůležitějších informací je ta, že návrh zhruba dvakrát násobí množství víz H-1B. (Budoucí úrovně H-1B se budou lišit v závislosti na poptávce). V současné době probíhají první přihlášení do celkového objemu 20 000 víz H-1B držiteli pokročilých studijních diplomů. V rámci tohoto návrhu jsou privilegováni především držitelé diplomů ve vědě, technologii, inženýrství a matematice (STEM) z amerických univerzit. Množství dostupných víz bylo také zvětšeno o 5 000 víz.

Zelené karty

V současné době jsou Zelené karty založeny na příbuzenských vztazích nebo na bázi pracovní příležitosti. Nový návrh přidává třetí kategorii, a to na bázi „zásluh“.

Kvalifikace do poslední zmíněné kategorie je stanovena na základě bodového systému vysvětleného níže:

15 bodů za PhD, 10 za magisterský a 5 za bakalářský diplom (nelze kumulovat)

2 nebo 3 body (závisle na úrovni práce) za rok práce v USA

8 nebo 10 bodů (závisle na úrovni práce) za zaměstnání v oblasti spojené se studiem

10 bodů za zaměstnání v jedné z top 5 poptávané pracovní pozici

10 bodů za byznys vytvářející 2 pracovní pozice

10 bodů za plynulost v angličtině

4 až 8 bodů za splnění věkové hranice mezi 18 a 37 lety

10 bodů za děti nebo sourozence, kteří jsou držiteli amerického občanství

Existují i další menší kategorie, jako aktivní účast v komunitním životě (2 body) a jedinci z méně reprezentovaných států (5 bodů)

Existuje také oddělený systém pro pracovníky s nízkou kvalifikací.

Zelené karty zakládající se na pracovním úvazku

V současné době existuje 5 kategorií tohoto typu Zelené karty (EB-1 až EB-5). EB-1 zahrnuje jedince s „neobvyklou schopností“, vynikajícími profesorskými nebo obchodními zkušenostmi. EB-2 se soustředí na držitele pokročilých diplomů a EB-3 na zkušené profesionály (EB-4 a EB-5 jsou pro velmi specifická zaměstnání a zde nejsou relevantní).

V rámci reformy jsou zájemci o EB-1 a držitelé PhD vyjmuti z ročního limitu víz a mají tak garantovaný přístup k tomuto typu Zelené karty.

Návrh také mění alokaci EB-2 Zelených karet. Ti, kteří mají magisterský diplom v oblasti STEM, zároveň dokončili studia v posledních pěti letech a mají nabídku práce v USA, mají přednostní právo na zelené karty EB-2 (od pracovní nabídky může být v případě národního zájmu upuštěno). Ti, kteří se nekvalifikují na základě těchto kritérií, ale přesto jsou držiteli magisterského diplomu, přicházejí na řadu ve druhém „rozřazování“ zelených karet.

Kromě toho návrh upouští od pracovních certifikačních požadavků pro držitele diplomů z oblasti STEM. Tyto požadavky dokazovaly, že pro danou práci nemohl být nalezen žádný americký občan. Toto zahrnuje umisťování reklam v novinách, důvod pro zamítnutí pracovních pozic Američanům, důkaz o příslušné kvalifikaci imigranta a potvrzení o příslušné výši mzdy atd.

Upuštění od pracovní certifikace je velkým krokem. Tato certifikace byla zodpovědná za polovinu nákladů, právních poplatků a celkové byrokracie spojené se zelenými kartami.

Doposud existoval limit na pracovně zaměřené zelené karty pro každou zemi individuálně, což znevýhodňuje země s vysokou populací jako např. Indii. Téměř každý souhlasí s nevhodností tohoto systému a nový návrh jej konečně ruší.

Investiční vízum a Zelené karty

Každý podnikatel může získat investiční vízum a zůstat v USA po dobu 3 let pokud jeho startup byznys má hodnotu alespoň 100 000 dolarů a vygeneroval roční obrat 250 000 dolarů.

Po třech letech si může podnikatel obnovit vízum, pokud jeho byznys má hodnotu 250 000 dolarů nebo ročně generoval  200 000 dolarů, a k tomu vytvořil 3 pracovní pozice na plný úvazek. (podnikatelé mohou 3letou lhůtu prodloužit o 1 rok, pokud prokážou podstatný pokrok ke splnění daných cílů. Pro investiční víza neexistuje limit.

Nový návrh také vytváří nových 10 000 investičních zelených karet, které mají nicméně přísnější požadavky než investiční víza.

K možnosti zažádat o zelenou kartu musí podnikatel žít v USA po dobu alespoň 2 let (nehledě na využité vízum po tuto dobu). Tři roky po podání žádosti o Investiční zelenou kartu musí jeho byznys vytvořit 5 pracovních pozic a mít hodnotu 500 000 dolarů nebo vygenerovat roční obrat o výši 750 000 dolarů. Pokud je podnikatel držitelem diplomu v oblasti STEM, požadavky jsou zmírněny na buď 4 pracovní pozice a 500 000 dolarů (hodnota podniku) nebo 3 pozice a 500 000 roční obrat.

Líbil se Vám tento článek?

  • Zaregistrujte se do NAO Visa VIP Klubu a získejte pravidelné novinky ze světa imigrační politiky a svých vízových možností. Získejte Ebook jak žít a pracovat v USA ZDARMA.
  • Nechte nám odpověď s případnými otázkami, které máte nebo se podělte o své zkušenosti.
  • Objednejte si první konzultaci s námi zdarma! Klikněte sem a objednejte si konzultaci ještě dnes.

Vaše,

By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>