E1 Visa

E1 Visa jsou dočasným typem víz pro obchodní ředitele respektive podobně zaměřených zaměstnanců, kteří přicházejí do USA za účelem dohlížení nad průběhem mezinárodního obchodu. Typický obchod zahrnuje prodej zboží, služeb, pojištění, přepravy, technologii či bankovních služeb. Víza typu E1 jsou dostupné pouze pro občany zemí s nimiž má USA podepsanou dohodu.

Podmínky pro získání E1 Visa

Pro získání tohoto typu víza musí být žadatel občanů jedné z následujících zemí:

 
Argentina
Austrálie
Rakousko
Belgie
Bolívie
Bosna a Hercegovina
Brunej
Kanada
Chile
Čína (Taiwan)
Kolumbie
Kostarika
Chorvatsko
Dánsko
Estonsko
Etiopie
Finsko
Francie
Německo
Řecko
Honduras
Írán
Irsko
Izrael
Itálie
Japonsko
Jordánsko
Jižní Korea
Kosovo
Lotyšsko
Libérie
Lucembursko
Makedonie
Mexiko
Černá Hora
Nizozemsko
Omán
Pákistán
Paraguay
Filipíny
Polsko
Srbsko
Singapur
Slovinsko
Španělsko
Surinam
Švédsko
Švýcarsko
Thajsko
Togo
Turecko
Velká Británie
Jugoslávie

Navíc obchodní zástupce musí přicházet do USA za účelem vykonávat podstatnou část obchodu mezi svou zemí a USA. Za podstatnou část se rozumí nepřetržitý přechod obchodních položek a transakcí přičemž není definován určitou peněžní hodnotou nebo objemem.

Zaměstnanci, kteří chtějí žádat o tyto víza, musí přicházet do USA jako vedoucí pracovníci respektive kontroloři, kteří budou dohlížet nad průběhem obchodů. Pro získání tohoto typu víza musí být organizace minimálně z 50% vlastněna osobami, kteří jsou občany stejné země jako žadatel a zároveň je daná země uvedena v seznamu výše.

Žadatel o tyto víza také v některých případech musí prokázat, že splňuje jisté zdravotní a povahové podmínky.

Pravidla E1 Visa

E1 Visa dávají držiteli právo dočasně žít a pracovat v USA. Víza typu E1 jsou obvykle udělovány na dobu dvou let a pak je možné je prodloužit. Obchodní zástupce nebo zaměstnanec se může účastnit jen té pracovní aktivity, která mu byla schválena, když si žádal o tento typ víz. V případě, že dojde ke změně jeho obchodních aktivit, tyto aktivity musí splňovat podmínky pro vydání víz typu E1 a musí být schváleny úřadem USCIS.

Zákonní partneři a svobodné děti pod 21 let si mohou požádat o odvozené víza (E1), aby se tak připojili k svému partnerovi / rodiči v USA. Doprovázející zákonný partner nebo dítě má povolené v USA studovat, a také pracovat v případně, že dostane pracovní povolení.