Jak získat Student Visa do USA?

Jak získat Student Visa do USA?

Pokud chcete získat americké vzdělání, jediná věc, která Vám stojí v cestě, je trocha papírování. Nehledě na druh školy, na kterou se chystáte, musíte jakožto zahraniční student obdržet Student Visa –  studentské nebo studijně „výměnné“ vízum.

Typy Student Visa

Existují tři druhy studentského víza, pro každé platí trochu rozdílné požadavky. Studenti navštěvující akreditovanou americkou univerzitu, nebo jazykový institut potřebují vízum F-1 nebo J-1, studenti kteří se chystají na vládou sponzorované školy nebo na výměnné programy na semestr nebo rok většinou žádají právě o vízum J-1. Studenti zaměřující se neakademickým směrem na obchodní nebo profesní instituce musí zažádat o vízum M-1. Ačkoliv se v některých podrobnostech víza liší, všechna vyžadují od žadatele plné nasazení v kurzu.

Co je zapotřebí

Nejprve je nutné přijetí na samotnou instituci. Po přijetí je nutné doložit schopnost zaplacení studia. Škola zhodnotí a ověří Vaše finanční informace a poté vám zašle „Opravňující certifikát“ (Formulář I-20 pro studenty s vízem F-1 nebo DS-2019 pro ty s vízem J-1). O vízum můžete zažádat po získání tohoto certifikátu. Před rozhovorem ohledně víza je nutné uhradit poplatek SEVIS a poplatek za vízovou žádost.

Dalším krokem je vyhotovení vízové žádosti (formulář DS-156) a kontaktních informací (formulář DS-158). Obojí je dostupné na americké ambasádě nebo konzulárním úřadě a nebo na webové adrese http://travel.state.gov/visa/frvi/forms/forms_1342.html.  Dále, všichni mužští uchazeči ve věku 16-45 let a všichni občané Kuby, Iránu, Libye, Severní Koreje, Sudánu a Sýrie musí předložit formulář DS-157. Formuláře DS-156 a DS-158 budou postupně nahrazeny novým internetovým formulářem DS-160. Seznam zemí s fungujícím systémem DS-160 je dostupný na webových stránkách americké ambasáy.

Další předměty nutné k žádosti

Cestovní pas platný po dobu alespoň 6 měsíců po vstupu do USA

Fotografii o rozměrech pro cestovní pas

Doklad o zaplacení vízového poplatku a poplatku SEVIS

Kopie a diplomy z institucí navštěvovaných před plánovaným pobytem (v anglickém jazyce)

Dokumenty potvrzující schopnost zaplatit školné a související výdaje

Dokumentaci dokládající, že plánujete návrat do rodné země po dokončení studií, toto musí obsahovat i doklad o Vašem bydlišti v dané zemi, příbuzných a případných budoucích zaměstnavatelích.

Pohovor

Po dokončení kompletace potřebných dokumentů následuje sjednání pohovoru. Bude Vám položeno pár otázek týkajících se Vaší identifikace a důvodu pobytu, co máte v plánu studovat a pokud hodláte následně opustit zemi. Interview se koná na místní pobočce americké ambasády nebo konzulárního úřadu. Ačkoliv se může délka pohovoru na jednotlivých pobočkách ambasády lišit, většinou bývá velmi krátká, kratší než 30 minut, ve většině případů dokonce mezi 2-5 minutami.

Kdy zažádat o vízum

Vízum může být vydáno do 120 dní před plánovaným počátkem pobytu. Pro ujištění se, že budete vlastnit vízum před počátkem Vašeho studia je nutné zažádat o vízum co nejdříve, aby zbyl čas na vyřízení a pohovor. Pokud neobdržíte vízum do tří týdnů po dokončení pohovoru, kontaktujte ambasádu nebo konzulát pro bližší informace.

Po příjezdu

Do USA nemůžete přijet dříve než 30 dní před počátečním dnem uvedeným na Vašich dokumentech (I-20 nebo DS-2019). Pokud dorazíte později, měli byste o tom informovat školu. Po obdržení víza a příjezdu do Spojených států je zapotřebí nahlásit se na úřadu pro mezinárodní studijní programu pro ověření registrace školy. Většina mezinárodních úřadů poskytuje informace o tom, kdy se nahlásit, ale pokud ne, mělo by se tak stát do 15 dní od data uvedeného na imigračních dokumentech. Jakožto pomocný orgán pro zahraniční studenty, úřad pro mezinárodní programy je Vám k dispozici pro zodpovězení otázek a podání potřebných informací týkajících se imigračních pravidel, obnovy víza nebo pasu, obdržení finanční pomoci, nebo mimo-campusových aktivit pro zahraniční studenty. Pro zjištění pravidel Vaší instituce si projděte Váš předodletový balíček.

Líbil se Vám tento článek?

  • Zaregistrujte se do NAO Visa VIP Klubu a získejte pravidelné novinky ze světa imigrační politiky a svých vízových možností. Získejte Ebook jak žít a pracovat v USA ZDARMA.
  • Nechte nám odpověď s případnými otázkami, které máte nebo se podělte o své zkušenosti.
  • Objednejte si první konzultaci s námi zdarma! Klikněte sem a objednejte si konzultaci ještě dnes.

Vaše,

By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>